zaterdag 21 april 2012

Europese ministers willen 'superleider' aan hoofd van EU


Wie wordt de eerste 'superpresident' van de EU, door critici ook wel het 'Vierde Rijk' genoemd?
Een door de Duitse minister Guido Westerwelle aangevoerde groep van ministers van Buitenlandse Zaken wil dat de EU een nieuwe 'superleider' krijgt die tegelijkertijd de rol van Herman van Rompuy -de president van de Europese Raad- en Jose Manuel Barroso -de president van de Europese Commissie- gaat vervullen. Deze 'super-minister' moet door de EU afgevaardigden worden gekozen, zodat er nog een schijn van enige democratie aan de functie hangt.
Guido Westerwelle zou zelf een goede kandidaat zijn, maar hij ambieert de functie van super president niet. De nieuwe leider zou tevens de voorzitter worden van de raad voor Algemene Zaken (een soort premier dus), een maandelijks treffen van de EU ministers van Buitenlandse Zaken waarbij over interne aangelegenheden van de Europese Unie wordt gesproken.

Macht in Europa bij één persoon
Door de macht in Europa nog centralistischer bij één superleider te leggen zou de Unie efficiënter moeten gaan functioneren en naar buiten toe met één mond kunnen gaan spreken. In het verleden is namelijk regelmatig gebleken dat de verdeling van de macht tussen Van Rompuy en Barroso nadelig is voor de doortastendheid van de EU. Beide leiders vertegenwoordigen de EU op internationale conferenties, wat nogal eens verwarring lijkt te zaaien, zeker omdat ook de hoge EU vertegenwoordiger voor Buitenlands Beleid, Catherine Ashton, regelmatig wordt ingezet.
Al deze belangrijke functies moeten als het aan de ministers ligt nu één gezicht krijgen. Hiervoor moet wel het Verdrag van Lissabon worden veranderd. Net zoals bij talloze andere besluiten de afgelopen jaren wordt het vragen van instemming van de nationale parlementen echter geen seconde overwogen.

Eurobonds eerste taak?
De groep ministers zullen elkaar voor de zomer nog tweemaal spreken en vervolgens in september een voorlopig voorstel op papier zetten. (1) Eén van de eerste taken van de Europese superleider lijkt de invoering van Eurobonds te gaan worden, iets dat inmiddels door het IMF wordt geëist omdat het gevaar steeds groter wordt dat de financiële crisis in de eurozone volkomen uit de hand loopt. Als eerste stap zou Europa kortlopende gezamenlijke staatsobligaties moeten invoeren, waarna vervolgens alle schulden gemeenschappelijk worden gemaakt met de uitgifte van Eurobonds.(2)
Zoals vaker geschreven betekent dit dat er een permanente welvaartsoverdracht van Noord Europa -maar met name uit Duitsland en Nederland- naar Zuid Europa zal plaatsvinden, waarbij de diep in de schulden gestoken landen zoals Italië, Spanje, Portugal en Griekenland rijker zullen worden, en Duitsland en Nederland juist armer.

Bron: Xandermieuws

Geen opmerkingen:

Een reactie posten